Haveredskaberne i egen hånd
Helle og Søren bor begge i lejligheder og har ikke let adgang til jord i deres hverdag ud over i parker, altankasser og urtepotter. Søren ved alt om ernæringsrig plantekost, man havde for få år siden ingen erfaring med at få noget til at vokse i jorden. Helle er vokset op på et økologisk jordbrug og hjalp til i marken som barn, men var kommet på afstand af det og savnede jord under neglene og opdateret viden. Så efter en lang gåtur i Dyrehaven i vinteren 2021 besluttede de to venner at tage haveredskaberne i egen hånd og gøre noget ved det. I første sæson var de selv deltagere på 'Gå til have'-holdet i Nærum gennem en hel dyrkningssæson med gartner Katja Van Moorselaar som medudvikler, inspirator og underviser.
'Gå til have' knopskyder i hele landet
Helle Solvang og Søren Bjørrild Bregendal er nu ved at etablere 'Gå til have' som forening og oplever stor interesse fra haveejere og deltagere fra alle steder i landet.
Helle har i 2022 dedikeret minimum halvdelen af sin tid til at være daglig leder af 'Jordens Skole' og 'Gå til have'. I løbet af året er otte nye hold blevet iværksat og bevægelsen har bredt sig til Aarhus, Ugerløse, Helsingør, Lejre, København, Skalbjerg på Fyn og Herlev.
Vi vil gerne vokse som organisation, men i en takt, så kvaliteten og vi kan følge med. Vores motto og ambition er "100 haver og et hav af hænder' - det er blot ikke så vigtigt, hvornår vi rammer 100 have-grupper, men at dem, som beslutter sig for at 'gå til have' bliver mærket for livet på en positiv måde til gavn for deres velbefindende og for kloden.
Vores håb er at deltagerne får så meget smag for friske lokaltdyrkede råvarer, at de vil begynde at spise efter årstidens grønt. At de vil opleve på egen krop, hvad det kræver at dyrke en gulerod, så de fremover vil nyde den mere og undgå madspild.
En lille jordbrugsuddannelse
Fra september 2022 starter de første to hold, som skal 'gå til have' hen over et helt år i henholdsvis Skalbjerg Høje og på Hjortespringgård i Herlev. Deltagerne vil få en viden om, hvad der er på spil i haven og i jorden gennem alle fire årstider. De vil efter endt forløb stå med en lille jordbrugsuddannelse med praksiserfaring i helt nye opdaterede regenerative dyrkningsprincipper, der lever op til behovene i en klima- og biodiversitetskrisetid.
Meningsfulde fællesskaber
Vi ved at det, der gør det attraktivt at træne selvforsyningsmusklen og komme af sted til haven for at lære at lave kompost og dyrke sin egen mad er fællesskabet. Derfor inviterer vi først og fremmest deltagerne til at hoppe i støvlerne og beslutte sig for at være med i et meningsfuldt skabende fællesskab.
Vi ved desuden fra forskningen at en afgørende nøgle til løsningen af klimakrisen og forebyggelse af fødevaremangel i fremtiden er opbygningen af humus i jorden blandt andet gennem brug af kompost. Jeg kan ikke forestille mig en vigtigere praktisk viden at tilegne sig i denne tid, end netop - i gennem praksis og fællesskaber - at lære at opbygge jord, skabe liv for insekter og mad til mennesker.
At 'gå til have' kan være stærkt livsforandrende
Efter at Søren i én sæson har 'gået til have' har han taget skridtet fra et projektlederjob i byen til ansættelse som gartnerassistent på Fuglebjerggård hos Camilla Plum. To af deltagerne, som deltog på 'gå til have'-holdet i Nærum har erhvervet sig jord til dyrkning og vild natur. Én har involveret sig i skovrejsning og en anden har overtaget en kolonihavegrund. Flere har inspireret deres børn, kollegaer og naboer til at gøre deres lod jord mere levende. Og alle taler om det vidunderlige fællesskab der opstår når man forvalter jorden sammen.